torstai 19. kesäkuuta 2008

Vauvaperheiden on saatava välitöntä apua

(julkaistu Hämeen Sanomien yleisönosastolla to 19.6.2008)

Hämeen Sanomien uutinen 16. kesäkuuta kertoi surullista tietoa Hämeenlinnan seudulta: johdamme valtakunnallisia avioerotilastoja, ja yhä useampi perhe hakee apua jo vauvavaiheessa.

Eroamisen suosion syitä on vaikea lähteä selvittämään, mutta lapsiperheiden palvelemiseen ja hoitamiseen kaupungilta on löydyttävä rahaa.

Perheneuvolan pyörittäminen alimitoitetuilla resursseilla on lyhytnäköistä, sillä mitä aiemmin ongelmiin pystytään puuttumaan, sitä vähemmillä vaurioilla selvitään, ja sitä pienemmiksi kustannuksetkin tulevat.

Hoitamattomista kotiongelmista syntyy häiriökäyttäytymistä, joka kuormittaa edelleen päiväkotien ja koulujen muutenkin kovilla olevaa henkilökuntaa.

On syytä muistaa, että ongelmat voivat alkaa hyvin arkisista asioista. Esimerkiksi monikkoperheissä vanhempien jaksaminen voi olla koetuksella päivittäin, ja apua tarvittaisiin perusasioissa.

Lapsiperheiden kotipalvelu esitellään hienosti kaupungin verkkosivuilla, mutta läntiseltä sosiaaliasemalta vahvistetaan, että käytännössä sitä ei ole olemassa.

Perheiden tilanteet ja tarpeet ovat muuttuneet, ja kunnan tulee reagoida tarpeisiin nykyistä tehokkaammin. Jos Hämeenlinnaan halutaan houkutella lapsiperheitä, niistä on kyettävä myös pitämään huolta.

Maria Lassila-Merisalo

Hämeenlinna

Kirjoitus jäi jotenkin kovin pliisuksi, mutta kun oli pakko sanoa jotain. Yhteiskunta ei voi jäädä seisomaan tumput suorina, kun yhä useammat vanhemmat hapuilevat roolinsa kanssa, uuvuttavat itsensä, lapsiperheet voivat huonosti. Ja niinkuin aiemmassa blogikirjoituksessa mainitussa Äiti hukassa -jutussakin todettiin, hapuileva äiti on usein korkeasti koulutettu ja hyvin ansaitseva. Jossakin mättää!

SDP:n ajama ilmainen päivähoito veisi koko tilannetta aina vain pahempaan suuntaan, koska se motivoi vanhempia viemään lapset hoitoon yhä useammin ja yhä aiemmin. Päinvastoin meidän pitäisi nyt tukea vanhemmuutta ja opettaa vanhempia olemaan lastensa kanssa. Kasvatusvastuuta ei saa vierittää pois kodeista, eikä tärkein syli saa löytyä päiväkodista!

Ei kommentteja: