torstai 4. kesäkuuta 2009

Nippeli nappeli

Oletteko jo kokeilleet Wolfram Alphaa? Se on uusi hakukone, jolla saan nopeasti selville esimerkiksi sen, että olen tänään 11 347 päivää vanha, ja että syntyessäni vuodesta oli kulunut 35,62 prosenttia. Tai että Hämeenlinnassa on 47 261 asukasta (mikä on muuten vanha tieto, mutta annettakoon se anteeksi, koska kuntaliitoksen myötä nykyistä asukaslukua ei ilmeisesti ole vielä vahvistettu. Hämeenlinnan omat sivut ilmoittavat luvuksi 66 000) ja siellä sataa tällä hetkellä (sen tiedon voin vahvistaa itsekin, sillä lähdin sieltä hetki sitten kohti Helsinkiä, ja istun nyt lahkeet epämiellyttävän märkinä linja-autossa).

Nippelinappelitietoahan sieltä löytää, ja edellisen perusteella myös hiukan epäluotettavaa sellaista. Mutta sen lisäksi hakukenttään voi syöttää vaikka minkälaisia matemaattisia kaavoja. Mitään sini-kosini-tangentti-juttuja minä en tarvitse, mutta oi: enää tämän humanistin ei tarvitse repiä hiuksia päästään prosenttilaskujen äärellä! Hakukenttään voi syöttää vaikka €200 + 26%. Tai 4230 - 17%. Ja konehan laskee!

(En ymmärrä miksi taskulaskimellakin on niin käsittämättömän vaikeaa laskea prosenttilaskuja! Miksi pitäisi osata erilaisia epäloogisia näppäinyhdistelmiä voidakseen laskea prosenttilaskuja, eikö laskimen pitäisi olla olemassa juuri sitä varten että minun ei tarvitse osata?)

3 kommenttia:

Seija kirjoitti...

Kiitos vihjeestä. Tallensin hakukoneen kirjanmerkkeihini. Minäkään en osaa käyttää laskinta.. lasken aina prosentit ihan kaavoja käyttämällä, mutta nythän tämän on helppoa ja nopeaa!

jl kirjoitti...

Toihan on hauska. Mutta auts, oonpa mä vanha...

Maria kirjoitti...

Ole hyvä Seija! Minäkin olen käyttänyt kaavoja, joita en ikinä muista, ja niinpä yksinkertaisiin prosenttilaskuihin on kulunut järjetön määrä aikaa...

jl: Jos mittayksikön pienentäminen saa olon tuntumaan vanhalta, ehkä olisi aika suurentaa yksikköä...?! Nimimerkillä "3,1 vuosikymmentä vanha" - no ei, ei se kyllä auta :)