lauantai 21. marraskuuta 2009

Ken on maassa kamalin äiti?

Niin siinä sitten kävi, että viime yönä esikoinen tuli sänkyni viereen ja vaikeroi päänsärkyä ja vatsakipua. 38,4 astetta, eikä päänsärky lähtenyt parasetamolilla. Kuopuksellakin tänään 37,5 astetta. Sitkeässä on. Minun tieto-orientoinut luontoni ei tahdo sietää sitä, ettei testejä tehdä! Olen miettinyt kaiken maailman väylät ja kepulikonstit, joiden kautta saisin lapseni H1N1-testiin, mutta en ole keksinyt toteuttamiskelpoista ideaa, joka täyttäisi moraaliset vaatimukseni.

Esikoinen takertuu äitiin paljon kovemmin kuin kuopus. Kun lähdin ekaa kertaa Amerikkaan, minä seisoin itkeä pärskien turvatarkastusjonossa ja nojasin esikoiseen, joka ulvoi. Kuopus taputteli esikoista hartialle, minua reiteen ja lohdutteli: älkääs nyt, kaikkihan on ihan hyvin, äiti tulee ihan pian takaisin! Tytöllä oli tuolloin ikää 3 vuotta, 1 kuukausi ja 17 päivää, ja hän oli ollut ilman rintaa kokonaiset 17 päivää. Siitä huolimatta neiti oli kuin itse reippaus.

Sama meno tänäänkin. Arvoin pitkään, lähdenkö laivaseminaariin luennoimaan toimittajille kuten olin luvannut, vai jäänkö kotiin hoivaamaan kahta sairasta lasta. Mies vakuutteli pärjäävänsä, ja minulle on aika lailla kunnian kysymys hoitaa sopimani työt. Niinpä istun nyt pimeässä bussissa Forssan keskustassa, matkalla kohti Turkua, jossa yövyn birgittalaissisarten vieraskodissa ja aamutuimaan suuntaan laivalle. Esikoinen itkeskeli koko päivän ennen lähtöäni ja toisteli sitä, kuinka ikävä tulee. Kuopus kävi halaamassa kun olin lähdössä, huikkasi reippaasti moikka ja oli jo menossa.

Että voikin tuntua kurjalta. Luentoni kestää tunnin ja vartin, ja sen tähden olen poissa kipeiden lasteni luota puolitoista vuorokautta. Olen aikamoisen itseinhon vallassa. Olen muutenkin ollut tänä syksynä luvattoman paljon poissa kotoa. Minä, joka olin ensimmäiset viisi ja puoli vuotta äitiyttäni liki koko ajan käden ulottuvilla. Onko muutos ollut liian iso? Onko se isompi asia esikoiselle vai minulle? Ja kumpi tuntuukaan itse asiassa kurjemmalta, kuusivuotias joka itkee lohduttomasti perääni vai kolmevuotias, joka ei tunnu piittaavan lähdöstäni pätkän vertaa?

Jos lapset olisivat terveinä, voisin edes hiukan nauttia siitä rauhasta, minkä yksin ollessa saa. Mutta nyt ajattelen koko ajan, kuinka väärässä paikassa olen. Ei ole helppoa, ei. Vaikka - eihän kukaan ole sanonutkaan sen olevan.

Ja meillä on sentään onnellinen ja ehyt perhe. Sydäntä vääntää kun luen olemattoman postauksia. Välillä tekisi mieli lakata lukemasta, kun tulee niin hirmuisen paha olla. Vaan enhän saata sitä tehdä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun menee ja kärsii syyllisyytensä, ei tarvitse olla uhratuva marttyyriäiti ja vaatia tai odottaa lapsilta kiitollisuutta uhrauksistaan.

Maria kirjoitti...

Kiitos anonyymi kommentista. Totta puhut.

Njalla kirjoitti...

Tiedän tunteen, mutta lapsillasi on kaksi tasaveroista vanhempaa elämässään. Tällä kertaa vastuuta kantaa vain enemmän isä. Varmasti monesti on ollut myös toisin päin...

Voimia ja paranemisia!

Maria kirjoitti...

Kyllä Njalla, meidän lapsilla on loistoisi, ja mulla kultaakin kalliimpi mies. Kerran avoimessa yliopistossa opettaessani tuli puheeksi silloinen elämäntilanteeni; se, että viimeistelin väitöskirjaa, odotin viimeisilläni toista lasta ja olimme vasta rakentaneet talon. Eräs nainen totesi kurssipalautteessaan, että "sinulla täytyy olla viisaasti vastuuta ottava mies". Se oli hienosti muotoiltu, ja siitä lähtien olen muistanut antaa miehelleni entistä enemmän kredittiä vastaavissa tilanteissa.

Kiitos. Kuopus pääsi tänään päiväkotiin, ekaa kertaa viikkoon. Esikoinen saa yhä sairastaa kotona, ja missaa huomisen enkelikirkonkin. On toisinaan vaikea olla ruokkimatta lapsen omaa pettymystä, kun on itsekin niin pettynyt... mutta tämä olisi oman postauksensa aihe!