sunnuntai 10. elokuuta 2008

Ihminen muuttaa tottumuksiaan vasta kun on pakko

Tänäisen Hesarin taloussivulla on mielenkiintoinen juttu öljyn hinnan tulevaisuusskenaariosta; useampikin asiantuntija pitää vallan todennäköisenä, että vuonna 2015 öljyn hinta barrelia kohden on 250 dollaria nykyisen 120 dollarin sijaan.

Tällä voisi olla monenlaisia seuraamuksia, ja toisin kuin ensi ajattelemalta voisi luulla, ne eivät kaikki kuulosta ollenkaan hullummilta. Pilviin nousseet kuljetuskustannukset johtaisivat siihen, että paitsi ruoka, myös tavara tuotettaisiin lähellä. Ja rekat kulkisivat ilman mainoksia täyteen lastattuina, toisin kuin nyt, kun tietyn firman tarroissa kulkeva rekka ajaa vaikka tyhjänä, kun ei saa muiden tavaroita kuljettaa.

Harva meistä muuttaa elintottumuksiaan, vaikka tietää mikä olisi oikein tai hyväksi. Useimmiten muutamme tapojamme vain, jos on pakko, eli eläminen entiseen tapaan tehdään niin kalliiksi tai hankalaksi, että toinen vaihtoehto alkaa näyttää oikeasti houkuttelevammalta.

Bensan hinta kauhistuttaa meitä tällä hetkellä, mutta entä jos se vuonna 2015 olisi 2,17 euroa litralta? Olemmeko siihen mennessä ehtineet muuttaa elintapojamme vai muistelemmeko tankatessamme kaiholla niitä vanhoja hyviä aikoja, kun bensalitran sai vielä puolellatoista eurolla?

Ei kommentteja: