lauantai 27. syyskuuta 2008

Pari haja-ajatusta internetistä ja tekstiviesteistä

Kauhajoen tragedian jälkimainingeissa kilvan etsitään syyllisiä ja tuomitaan syyllisten etsijöitä. Yksi syyllisehdokas on internet; pitäisikö sitä "rajoittaa"; (kirjoitan lainausmerkeissä, koska en näe kysymystä oikeasti kovin realistisena)?

Internetiä on helppo syyttää vaikka mistä. Toisaalta sitä on myös helppo kiittää lukemattomista asioista. Mitä syrjäytyneisiin nuoriin tulee, aloin tänään miettiä omaa yläasteaikaani ja niitä muutamia tyyppejä, joilla ei ollut koulussa yhtä ainoaa kaveria. Joistakin heistä satuin tietämään sen verran enemmänkin, että uskon olevani oikeassa todetessani, ettei heillä ollut koulun ulkopuolellakaan yhtä ainoaa kaveria.

Nykyään niillä tyypeillä voi olla kavereita netissä - ja tässä ollaan jonkinlaisella vedenjakajalla: onko nettisosiaalisuus pelastava enkeli, joka antaa elämälle fiksua ja rakentavaa tarkoitusta yli vaikeiden aikojen? Vai ajautuuko netissä paikkoihin, jotka ruokkivat omia jo valmiiksi hiukan vinoon vääntyneitä ajatuksia ja johtavat lopulta johonkin oikeasti pahaan, reaalimaailmassa?

Netistä tekstareihin: luin tämän päivän Hämeen Sanomista Aamulehden tiedetoimittajan Vesa Vanhalakan äärimmäisen mielenkiintoisen jutun rikosteknisestä kielitieteestä ja kuinka tekstiviestien kieltä analysoimalla oli saatu Isossa-Britanniassa murhaaja kiinni. Mies oli ex-tyttöystävänsä murhattuaan päättänyt kehittää itselleen alibin lähettämällä tämän puhelimesta tekstiviestejä, tytön nimissä. Kirjoitustyylin imitointi ei aivan onnistunut, ja analysoidut tekstiviestit olivat keskeistä todistusaineistoa oikeudenkäynnissä.

Astonin yliopiston rikosteknisen kielitieteen keskuksessa asiantuntijat pystyvät päättelemään tekstiviesteistä esimerkiksi kirjoittajan iän ja sukupuolen. Viestien tyypilliset piirteet analysoidaan ja niille annetaan tietty arvo. Piirteen läsnä- tai poissaolosta annetaan viestejä tutkittaessa nolla tai ykkönen. Ja tutkimuksen kohteena on siis tyyli, periaatteessa varsin hankalasti mitattavissa ja arvotettavissa oleva asia... niin mielenkiintoista, niin mielenkiintoista!

Ei kommentteja: