torstai 23. lokakuuta 2008

Jos hoidat lapsia, ei pidä sinun työtä tekemän...

Olen saanut tässä vaalien alla sähköpostitse/webbilomakkeella jokusen viestin tuntemattomilta ihmisiltä. Se tuntuu hienolta: joku on niin aktiivinen, että oikeasti ottaa yhteyttä ja on kiinnostunut asioista. Samalla se nostaa tunnetta vastuusta. Valtuutettu edustaa kuntansa asukkaita, ihmisiä. Valtuutettu on luottamustoimessa. Kuluneiden sanojen takana on tosi isoja merkityksiä.

Tänään minuun otti yhteyttä äiti, joka ei ole oikeutettu kotihoidon kuntalisään, koska on halunnut tehdä ajoittaista keikkatyötä. Mutta kun keikkoja ei ole, tuloja ei ole - muttei sitä kuntalisääkään ole. Ja kuten äiti toteaa: ajoittainen työssäkäynti tukee myös kotihoitajana jaksamista. Välillä tekee hyvää tuulettua, saada toisenlaista vastuuta, nähdä muita ihmisiä - ja minkä itse vanhempainvapaan ajalta hyvin muistan: saada puhua aikuista.

Kotihoidontuen kuntalisän työhön liittyvät rajoitukset ovat todellakin aikansa eläneitä! Pätkätyöt ja keikkatyöt ovat realismia tänä päivänä, samoin vanhempien välinen vastuunjako, joka mahdollistaa lapsia hoitavan vanhemman ajoittaisen keikkatyöskentelyn. Kotihoidonhan pitäisi kaiken järjen mukaan tarkoittaa sitä, että lapset hoidetaan kotona - eikö vain?

Ei kommentteja: