tiistai 29. syyskuuta 2009

Kaupunkiuutisetkin kaikkoaa Kajamäkeen

Aina Group -konserni ilmoitti eilen tytäryhtiöiden sulauttamisesta emoyhtiöön. Samassa rytäkässä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten toimitus muuttaa ydinkeskustasta Kajamäkeen, samoihin tiloihin joissa jo toimivat Hämeen Sanomat, Hämeenlinnan Viikkouutiset ja Iskelmä Janne.

Muuttotrendi on vienyt viime vuosina pikemminkin toiseen suuntaan. Esimerkiksi Aamulehti muutti etäisestä Sarankulmasta Finlaysonin kiinteistöön jo 2001. Radio Keski-Suomi Jyväskylässä muutti viime vuoden lopulla keskustan kupeessa sijaitsevasta Tourulasta kaupungin ytimeen, Kauppakadulle.

Mediatalon sijainti ei ole yhdentekevä asia. Hämeen Sanomilla ei ole nykyisellään keskustassa minkäänlaista palvelupistettä, jossa voisi hoitaa ilmoitusasioita, rukata tilaustaan tai vinkata juttuaiheesta. Vastaavasti toimittajien on lähdettävä autolla toimituksesta jutun kuin jutun tekoon. Spontaani ihmisten pariin jalkautuminen ei onnistu. Luontevaa kontaktia toimituksen ja yhteisön välille ei synny, kun toimitus on erillisessä ja etäisessä linnakkeessaan. Eikä painon kyljessä olemiseen ole edes enää perusteita, kun sivut siirtyvät bitteinä painoon.

Usein katsotaan, että mediaa koettelevassa kurimuksessa sanomalehtien oljenkorsi on paikallisuus, vahva kontakti oman alueensa ihmisiin. Virtuaalikontakti ei kanna niin pitkälle kuin todelliset kohtaamiset.

Ja toisaalta toimituksen siirtäminen keskustaan olisi omanlaisensa signaali uskosta Hämeenlinnan keskustan tulevaisuuteen.

1 kommentti:

AriPK kirjoitti...

Kaupunkiuutisten itsenäinen toimituksellinen linja on selkeästi vaarassa: tytärlehden on vaikeampi sooloilla kun on saman katon alla "isoveljen" kanssa.
Henk.koht. olen huomannut KPU:n uutisoinnin olleen usein tasapuolisempaa kuin emolehden tarkoitushakoisuuden ja puolueellisuuden. HäSan nimeksi olen ehdottanut Pravdaa, joten pelkään että KPU:sta voisi tulla Izvestija...