perjantai 18. joulukuuta 2009

Blogeista ja julkisuudesta

Muotiblogit näyttäisivät olevan in. Tänään Hesarin Nyt-liitteessä oli juttu Nelliinan vaatehuoneesta, jonka "omistaja" oli saanut kutsun Pariisiin H&M:n Sonja Rykiel -näytökseen ihan "vain" bloginsa perusteella. Keskiviikkona Maria! -talkkarissa oli kaksi muotojaan rakastavaa bloggaajaa eli More to love! -naiset. Molemmilla blogeilla on ihan käsittämättömät kävijämäärät.

Itse en oikein jaksa innostua muotiblogeista. Ehkä oma elämäni on vain niin kaukana muodista. En jaksa innostua jonkun bongaamista saappaista tai uusista tavoista yhdistää kaksi eri vaatekappaletta toisiinsa. Tosin poikkeus vahvistaa säännön, luen kyllä amerikkalaista what would krissie wear? -blogia. (Kirjoittaja on pikkuserkkuni.)

Lokakuisella New Yorkin -matkallani keskustelin monen toimittajan kanssa blogeista. Blogithan ovat siellä paljon suurempi ilmiö. Yhtäältä ne merkitsevät journalismin roolin pienenemistä, sillä esimerkiksi popularisointi- ja kirjoitustaitoiset tutkijat voivat nyt blogata itse tutkimustuloksistaan sen sijaan, että pyrkisivät pääsemään lehtien sivuille. Toisaalta, kun toimittajia irtisanotaan hurjaan tahtiin, moni ryhtyy blogaamaan, ja kyllä sillä voi elantonsakin saada - en tosin tiedä, mikä osuus blogaajista oikeasti pääsee tuntipalkoille kirjoittamisellaan.

Mutta nousevatko suomalaiset yhteiskunnallisemmat blogit vielä isosti julkisuuteen? Onko Suomessa vielä todellista asiablogikulttuuria?

Ei kommentteja: