lauantai 18. lokakuuta 2008

Totuuden hetki

Maikkarilla pyörii parasta aikaa amerikkalainen "tietokilpailu" The Moment of Truth eli Totuuden hetki. Tämän tosi-tv-pelin ideana on, että ennen kilpailua osallistuja on vastannut viiteenkymmeneen kysymykseen valheenpaljastuskoneeseen kytkettynä. Tietämättä testin tuloksia hän menee kilpailuun ja saa vastatakseen yhteensä 21 kysymystä. Kysymykset muuttuvat koko ajan henkilökohtaisemmiksi, ja pelin edetessä pelaaja ansaitsee lisää rahaa vastattuaan tiettyyn määrään kysymyksiä oikein - eli siten kuin valheenpaljastuskone on aiemmin tilanteen rekisteröinyt.

Ihmisen siis pitää vastata rehellisesti kahteenkymmeneenyhteen itseään koskevaan kysymykseen, ja hän voittaa puoli miljoonaa dollaria. Ikävämmäksi vastailun tekee se, että vieressä äitikulta, pikkusisko ja ystävä vääntelevät naamojansa ja esittävät ihan kauhean järkyttyneitä.

Yäh. Ohjelma on oikeasti oksettava. Oksettavaa siitä ei tee se, että ihmisten bulimiataipumuksia, lainrikkomuksia tai ihastumisia pikkusiskon poikaystäviin ruoditaan televisiossa miljoonayleisön edessä, vaan oksettavaa on se, miten kauhistuneita ihmiset esittävät olevansa.

Niin, ja kilpailijathan joutuvat tietenkin allekirjoittamaan sopimukset, jossa lupaavat hyväksyä valheenpaljastimen tuloksen, oli se mikä hyvänsä.

Tulossa on vielä paljon pervompaakin menoa; parin viikon päästä esitettävässä jaksossa joku täti puhuu itsensä pussiin, joka johtaa sittemmin avioeroon. Tuotantoyhtiökin joutui tässä kohtaa jo hiukan pohtimaan tekemistensä moraalista oikeutusta.

Sairasta.

Ei kommentteja: