sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Päiväkotiura lähestyy

H-hetki lähestyy. Esikoinen (5,5 vuotta) aloittaa päiväkodin huhtikuun ensimmäisenä päivänä, ja kuopus (3 vuotta) aloittaa huhtikuun kuudentena.

Olen alkanut kirjoitella nimiä vaatteisiin. Olemme keskustelleet siitä, millaista päiväkodissa olo on (enkä minä ole osannut vastata kysymyksiin varmaan kovinkaan hyvin, koska päiväkoti on mulle varsin vieras instituutio). Molemmat tytöt valittavat jo etukäteen ikäväänsä. Äidin sydän puristuu mykkyrälle pelkästä ajatuksesta.

Tytöt varmasti ikävöivät myös toisiaan, sillä menevät eri päiväkoteihin. Esikoinen menee kuitenkin jo syksyllä eskariin, joka siirtyy ensi syksynä päiväkodista koulun yhteyteen, joten ero tulisi siinä vaiheessa eteen joka tapauksessa. Siksi päätimme, että kuopus saa mennä Enkkulaan, kun sieltä kerran löytyi paikka.

Enkkula eli Englanninkielinen päiväkoti on utopistisen ihanalta vaikuttava hoitopaikka. Siellä on ikioma kokki, joka tekee ruuat alusta asti. Eineksiä ei käytetä. Talo on vanha ja siellä on paljon pieniä huoneita, omaa rauhaa ja kodinomaisuutta. Retkiä tehdään paljon. Kerran viikossa on Sibelius-opiston muskari. Ja se suurin asia: päiväkodissa on 32 lasta. Enempää ei oteta, koska yksityisellä päiväkodilla ei ole kunnallisen päiväkodin paineita.

Astuminen kotihoidosta päivähoitoon on hirveän iso askel koko perheelle. En oikein vielä edes käsitä koko asiaa.

P.S. Lasten ja nuorten lautakunta alkaa ensi viikolla käsitellä Hämeenlinnan kuntalisän työssäoloehdon poistamista. Kiitos Raution Sarin aloitteen!

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Terveisiä naapurikunnasta! Hienoa, että teillä kuntalisäasia on edistymässä. Meillä syksyllä ennen vaaleja saatiin puskettua kuntalisä läpi ja vieläpä ilman inhottavia ehtoja (juu, anteeksi vaan, tuli vähän käytettyä raflaavia ilmaisuja Hämeenlinnan ja muutaman muun naapurikuntamme kuntalisämallista mm. tässä mielipidekirjoituksessa). Toivottavasti saatte Hämeenlinnassa saman rajoituksettoman mallin läpi, vaikka pontimena onkin ikävästi tämä talouden ahdinko. Ja me voimmekin sen jälkeen käyttää teitä esimerkkinä: "kun Hämeenlinnassakin on näin hyvä kuntalisä..."

Kirjoitat mukavasti erilaisista arjen asioista. :)

Maria kirjoitti...

Hei Jaana! Kiitos kommentistasi! Kyllähän se kuntalisäasia nyt hyvältä näyttää. Sinänsä takaperoista, että esim. vuosi sitten kotihoidon profiilin kohottamisen perusteluksi ei käynyt se, että kotihoito tuo kunnalle säästöjä. Nyt, kun säästöjä joudutaan etsimään joka kiven alta, kotihoidon tukeminen esitetään herkästi "pakollisena säästötoimenpiteenä" ja jonkinlaisena regression osoituksena... mutta väliäkö tuolla, hyvä että asiat etenevät... :)