keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Rokottaa vai eikö rokottaa?

Olen rokotuttanut lapseni neuvolan rokotusohjelman mukaan. Influenssarokotuksia en ole tytöille hakenut esikoisen infektioastmasta huolimatta. Suhtaudun rokotteisiin himpun verran kriittisesti. Nyt mietityttää vähän enemmänkin. Eilen Hesarin sivuilla kerrottiin, että GlaxoSmithKline -lääkefirma on käärinyt H1N1-rokotteellaan jo 3,1 miljardia euroa.

Lääkefirmojen tutkijoilla on epäilemättä ollut kiire paitsi ihmisiä uhkaavan viruksen, myös rahan takia.

Onko Pandemrix-rokotetta mitenkään ehditty tutkia riittävän hyvin? Entä jos rokote tekisikin ihmisille enemmän pahaa kuin sikainfluenssa itse? Rokotteessa voi olla vaikka mitä haittavaikutuksia, jotka selviävät vasta vuosien päästä - ken sitä tietää? Robin Cook -tapainen juonikehitelmä syntyy hyvinkin helposti.

Ja toisaalta haluan tietenkin suojella perhettäni mahdollisesti vaarallista sairautta vastaan - kukapa ei?

9 kommenttia:

Krii kirjoitti...

Vaikea kysymys, en minäkään tiedä. Voi olla, että täällä (Ranskassa) ei edes tarvitse asiaa miettiä, jos ne rokottaa kaikki koululaiset automaattisesti, mitä en ihmettelisi ollenkaan.

Olen taipuvainen luottamaan asiantuntijoihin ja siihen että nykyään osataan jo nopeastikin tehdä rokotteita. Tehdäänhän ne jokavuotiset influenssarokotteetkin nopeasti. En tiedä, miten tämä siitä eroaa. Ja on ne lääkeyhtiötkin sitten vuosien päästä aika kusessa, jos jotain vakavia sivuvaikutuksia ilmenee. Mutta en silti tiedä, rokottaako vai ei.

jl kirjoitti...

Minäkin olen rokotuttanut tähän asti. Pienistä epäilyistä huolimatta. Mutta en enää.

H1N1-rokotteet tulevat muuten käyttöön ensimmäiseksi lapsilla, eikö. Ja valtiot antavat niiden valmistajille eri vapauden, eli ottavat omalle kontolleen mahdolliset (vakavat) haittavaikutukset, nyt kun ne on pikatestattu käyttöön. Ja kaikkea muutakin epäilyttävää.

Mutta musta onkin tullut erinäisten juttujen takia rokotuskriittinen vaikka olen saanut rokotuspropagandistisen koulutuksen.

Maria kirjoitti...

Vaikeaa on... esim. allaoleva lainaus ei ole omiaan herättämään luottamusta:

"Mallirokotteesta ja viruskannan vaihtamisesta saatujen tietojen perusteella CHMP katsoi, että Pandemrixin hyöty on sen riskejä suurempi ehkäistäessä influenssaa, kun H1N1-pandemiasta on annettu virallinen ilmoitus. Komitea suositteli myyntiluvan antamista Pandemrixille.
Pandemrix on saanut myyntiluvan ns. poikkeuksellisissa olosuhteissa. Se tarkoittaa, että lääkevalmisteesta ei ole ollut mahdollista saada täydellistä tietoa." (Lähde.)

Krii kirjoitti...

Ja ratkaisua ei helpota se ajatus, että rokottamattomina voimme välittää sairauden jollekin, jolle se on hengenvaarallinen.

Maria kirjoitti...

Niinpä! On totta vieköön vaikea päätös.

Maria kirjoitti...

Ja nyt sitten tässä uutisessa arvellaan, että ihan normaali virus pysäytti H1N1:n etenemisen Ruotsissa. Taitaa jäädä se rokotus meidän perheellä ottamatta joka tapauksessa... tai täytyy ehkä puhua vielä vähän miehenkin kanssa asiasta ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on varmaan just nyt sellainen sikainfluenssaa pysäyttävä tulppa nenässä :)

Lapanen kirjoitti...

Mä jotenkin aattelen, että mahdollisuus saada rokotteesta jotain haittavaikutuksia on samaa luokkaa kuin saada vakavaoireinen muoto itse taudista. Jotenkin käännyn itse rokottamisen puolelle tämän ajatuskaavan myötä. Itse myös riskiryhmäläisenä, huoli on enemmänkin siitä ehtiikö rokotteen saamaan ennen epidemian alkua.

Rhino-virukselle siksi pisteet H1N1:n taltuttamisesta! Mutta niin on oikukas virusten maailma, että useammankin dokkarin Espanjantaudista katsoneena, otan rokotteen ihan mielelläni ja rokotan myös jälkikasvunukin.

Jos et kuitenkaan halua juuri tätä H1N1-rokotetta, tuli mieleeni, että ystäväni rokotti astmaattisen lapsensa pneumokokkirokotteella ajatuksenaan suojata lapsi juuri H1N1:n jälkisairausilta (ystäväni on on terveydenhuoltoalalla).Rokote on varmasti ainakin tutkitumpi. Pneumokokki on kuitenkin ilmeisesti yleisin keukokuumeen aiheuttaja.

Maria kirjoitti...

Hyvä pointti tuo pneumokokkirokotekin, Lapanen! Tässä asiassa on kyllä niin monta puolta. Ahdistaa, kun ei kerta kaikkiaan voi tietää!