maanantai 13. lokakuuta 2008

Äiti on tärkeä

Tänään alkoi pohjoismainen imetysviikko. Teemana on tänä vuonna Äiti on tärkeä. Imetyksen tuki ry ottaa nyt virkistävän lähestymistavan aiheeseen:

Imetysviikon myötä Imetyksen tuki ry julistaakin kaikenlaisen imetyspainostamisen ja kaikille käypien ohjeiden jakamisen tästedes pannaan.
Hyvä idea! Mediassa on ollut viime aikoina surullisen paljon puhetta imetysfasismista ja -painostuksesta.

Karu tosiasia on, että meillä Suomessa imetetään vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Toinen fakta on se, että useimmat äidit haluaisivat imettää pidempään, kuin mitä lopulta imettävät. Yhdessä nämä kaksi faktaa kertovat sen, että jossakin mättää.

Tilanne on nurinkurinen. Imetyksen pitäisi näkyä mediassa, jotta imetystyöhön saadaan rahaa ja päättäjät näkevät aiheen oleellisuuden. Toisaalta, kun imetys näkyy mediassa, yksittäinen äiti voi tuntea painostusta ja ahdistusta. Eiköhän jokainen suomalainen äiti tiedä, että imetys olisi vauvalle hyväksi - vaan mitä se tieto auttaa, jos homma ei kerta kaikkiaan onnistu käytännössä?!

Olen itse imettänyt tänään yhteen menoon viisi vuotta ja yhdeksän päivää. Puolen vuoden ajan imetin kahta lasta yhtä aikaa. Mitään tällaista en olisi ikinä osannut kuvitella etukäteen, ennen äidiksi tuloani.

Äiti on tärkeä on hyvä viesti. Se muistuttaa myös siitä, että äiti ja isä voivat olla tasa-arvoisia, mutta tasapäisiä heistä ei pidä tehdä. Isiä painostetaan perhevapaille - minun mielestäni vanhempainvapaan aika olisi oleellisesti äidin ja vauvan aikaa. Isän rooli on parhaimmillaan hiukan myöhemmin - ja tämän on moni isäkin allekirjoittanut.

Ei kommentteja: