lauantai 31. tammikuuta 2009

Nina Mikkonen ei edusta kotiäitiyttä

Tämä pätkäni oli tänään Hämeen Sanomien yleisönosastolla:

Nina Mikkonen ei edusta kotiäitiyttä

Nina Mikkosen taannoiset televisioesiintymiset ovat herättäneet runsaasti julkista keskustelua. Tapahtumaketju alkoi 17. tammikuuta Yleisradion Aamu-tv:n väittelystä, jossa olivat vastakkain kotiäitiyttä puolustava Nina Mikkonen ja päivähoitoa puolustava kirjailija Jarkko Tontti.

Farssimaisessa väittelytilanteessa oli helppo asettua Tontin puolelle. Mutta kun tutustuu Tontin näkemyksiin, huomaa että ne eivät itse asiassa ole kiihkomielisyydessään kaukana Mikkosen mielipiteistä. Tontti ei vain päässyt alkurepliikkiään lukuun ottamatta lausumaan näkemyksiään, kun ei saanut Mikkoselta puheenvuoroa.

Viime maaliskuussa Tontti kirjoitti Vihreä lanka -lehden kolumnissa, että mahdollisimman varhaisen päivähoidon tulisi olla pakollista. Tontti kirjoitti ”kotiin teljetyistä lapsista”, jotka ovat vanhemmilleen ”oman egon jatke, vallankäytön kohde”.

”Tuntuu, kuin nämä vanhemmat luulisivat omistavansa lapset kuten kotieläin omistetaan”, Tontti kirjoitti vanhemmista, jotka uskovat kodin olevan lapselle paras paikka vähintään kolmevuotiaaksi.

Jarkko Tontin fanaattiset näkemykset ovat jääneet unohduksiin. Media keskittyy ottamaan kaiken irti Mikkos-ilmiöstä, niin kauan kuin se myy.

Niin Mikkosen kuin Tontinkin näkemykset ovat yksisilmäisiä ääripäitä. Molemmat väittelijät edustavat harvinaisen huonosti omaa viiteryhmäänsä, suomalaisia kotihoitoperheitä ja päivähoitoperheitä.

Yksisilmäisyyttä osoittaa myös media uutisoidessaan laveasti perhe Mikkosen edesottamuksia, sen sijaan että ponnistaisi yksittäistapauksesta yleiselle tasolle ja ruokkisi asiallista, yhteiskunnallista keskustelua.

[P.S. Sivusin Mikkosta jo aiemmin täällä.]

2 kommenttia:

Marguetta kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä. Mikkosen näkemykset päivähoidosta perustavat ennakkoluuloihin ja omiin päätelmiin faktan sijaan. Mutta myös Tontin näkemykset ovat aika pelottavia.

Tosin ihmetyttää se, miksi yleensäkään pitää tehdä tälläistä vastakkain asettelua. Yhtä lailla kuin meillä on erilaisia perhemalleja, on myös erilaisia mahdollisuuksia järjestää arkea. Minä sanoisin, että kuitenkin lapselle on tärkeintä että vanhemmilla on mahdollisuus tehdä oman perheensä arjesta parasta mahdollista oli se sitten kodinhoidon tai päivähoidon tuella.

Maria kirjoitti...

Media elää näistä vastakkainasetteluista. Yksi Nina Mikkonen ruokkii monta tiedotusvälinettä. Eikä tällä uutisoinnilla ole mitään tekemistä itse asian eli lastenhoidon kanssa... Sääli.

Toisaalta ymmärrän toimittajia ja median logiikkaa. Vanhemmuus on aihe, josta joku aina provosoituu, kirjoitti niin tai näin. Otamme vanhempina asiat usein kovin henkilökohtaisesti ja syyllistymme, vaikka kukaan ei tarkoittaisikaan syyllistää. Kun kerran joka tapauksessa osa yleisöstä hermostuu, miksi ei sitten vedetä kunnolla överiksi?